torsdag 16. juni 2011

hjemløs student

 

SiT, studentsamskipnaden i Trondheim, varslet i Adressa i går at de ønsker å bygge 600 nye studentboliger ved lerkendal, like nedenfor NTNU gløshaugen. Staten finansierer 250.000 kroner per  nye studentbolig, en pris som har stått på stedet hvil siden 2005.  De resterende 250-450.000 det koster å bygge en ny studentbolig må i stor grad dekkes av studentene selv ved høyere boligpriser.

NTNU er med sine 20.000 studenter og 4700 ansatte en av de ledende studieinstitusjonene i Norge. Med de 8000 studentene ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og 700 studenter ved Dronning Mauds minne i tillegg, er andelen studenter bosatt i Trondheim svært høy. Trondheim har 15 prosent av alle landets studenter, men den høye andelen studenter i forhold til innbyggertallet er ikke uproblematisk. Utfordringene knyttet til den store studentmassen merkes godt. Noen får kjenne konsekvensene bedre enn andre.

Foto: Kjell A. Oslen, Adressavisen

Hvert år innlosjeres studenter på Tak over Hodet, i regi av studentbolighjelpa i Trondheim. Høsten 2010 stod minst 200 studenter uten et sted å bo ved studiestart, og det blir verre. At det å bo på sovesal romantiseres ved å beskrives som trivelig og sosialt forandrer ingenting. Å stå uten bosted ved starten av en ny tilværelse som ny student i en ny by er alt annet enn trivelig. Av de 7000 nye studentene i Trondheim til høsten får bare 450 bolig gjennom studentsamskipnaden.

I følge tall fra utleiemegleren må man regne med å punge ut med 9850  kroner i måneden for en toroms leilighet i Trondheim. Utleieprisene har steget med hele 10,9 prosent den siste måneden, mot 8 prosent i samme periode i fjor. Den høye prisstigningen er et resultat av at studentene har begynt å lete tidligere – og finner et sted å bo før de i det hele tatt vet om de er kommet inn på studiet, for å være sikre på å ikke bli stående uten bolig. Det er enorm oppslutning rundt de få boligene som tilbys. Bildet under viser hvordan én eneste visning samlet mellom 50 og 70 personer.

Foto: Erlend Røed Myklebust

Å flytte til et nytt sted er i utgangspunktet stressende. Mange som kommer flyttende til Trondheim begynner på en helt ny tilværelse, uten kontaktnett som ny student ved en svær utdanningsinstitusjon. Noen har flyttet hjemmefra for første gang. Mange takler ikke overgangen. Utryggheten det overbelastede boligmarkedet i Trondheim gir er bare enda en faktor som gjør overgangen enda vanskeligere.

Mangelen på studentboliger ikke er den eneste utfordringen studenter og andre innbyggere i Trondheim stilles ovenfor. Vinterstid er strømprisene i Trondheim og resten av midt-norge på grensen til vanvittige. Vinteren 2010 var prisen per KWh oppe i 11,32 kroner på det verste. På samme tid var prisen på østlandet 1,37 kroner og på sørlandet 50 øre. Mangelen på studentboliger vil også tilspisse seg etter hvert som de ekstisterende studentbyene på både Moholt og Voll også forfaller. OL-brakkene på Voll kan ikke forventes å vare evig, og tiltak må settes i gang, og det raskt. Det er uansvarlig å fortsatt øke antallet studieplasser i Trondheim uten å gi de nye studentene tak over hodet.

1 kommentar:

  1. Hei Politiker!
    Strålende, rett og slett.
    God helg :)

    SvarSlett